19 Ekim 2014 Pazar

Organik Tarım Konferansı

Görmesini bilene, en büyük ‘Kazanç’ organik tarımsal üretimde
Dünya Şehr-i İstanbul, organik tarım ile ilgili dünya çapında bir organizasyon için evsahibi seçildi. Ekolojik tarım konusunda dünyanın en güçlü kuruluşu olan IFOAM (Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Federasyonu), 18. Genel Kurul ve de 18. Kongresi’ni 13-15 Ekim 2014 tarihlerinde Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğünde İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenleyecek. Kongre öncesi, 10-12 Ekim tarihleri arası ön konferanslar düzenlenecek. Konferanslarda organik tarım kriterleri masaya yatırılacak ve yeniden tartışılacak.
Dünya'da iklim değişikliklerinden dolayı doğal afetler, kuraklık, seller, biyo çeşitliliğin azalması gibi tehlikeler hızla günümüzün gerçekleri olmakta. Bu süratle değişimin gerisinde kaldığı düşünülen organik tarımsal üretim standartları, ön konferanslarda tartışılacak, bir manifesto hazırlanarak kongreye ibraz edilecek. Gıdayla alakalı önemli 50 kuruluş, yaklaşık on başlıkta pazarladan üretime kadar ilaçsız ve Hormonsuz gıdaya ulaşma konusunda STK'ların yapabileceği  girişimler üzerine bir çalışma hazırlayarak, hükümetlere sunacaklar.
Binden fazla delegenin katılımıyla kongre boyunca düzenlenecek tüm faaliyetlerin doğaya verdiği zararı en asgariye indirgemek ve düzenlenecek diğer kongrelere örnek olmak amacıyla, sunulacak tüm yemekler ve meyve suları, ülkemizde üretilen organik ürünlerden seçilecek. Kongrenin karbon ayak izi de sıfırlanacak. Bu hesaplama Uluslararası uçuşları, konaklanacak gün sayısını, kongreye bağlı yapılacak turları, basılı materyalleri ve kongre merkezinin kullanımı da hesaplanarak, kongrenin karbon ayak izi çıkarılacak. Bu bağlamda karbonu sıfırlamak üzere, anlaşmalı kompost üretim şirketlerinden biriyle çalışılarak, çıkan karbonun atmosferden geri çekilmesine katkıda bulunulacak. Kompost, normal şartlarda çöpe giden ve iklim değişikliğine yol açan en önemli organik atıkları gübreye dönüştürerek atmosfere metan gazı salınımını engelliyor.
Dünya var olan toplam tarım alanlarının 37 milyon hektardan fazlasında artık organik tarım yapılmakta. 162 ülke üzerinde organik tarım yapan 1,8 milyon çiftçi mevcut. Türkiye’de ise halen bu rakam 61 bin çiftçi olarak 461 bin 395 hektar alanda 1,62 milyon tonluk organik tarım yapmakta.
Bu durumda, Türkiye nüfusunun tamamını organik gıdayla beslemek mümkün olabilir mi? Bu soruya cevap verirken, önemli bir araştırmanın bulgularından faydalanmak gerekiyor, Bilgi Üniversitesi’nden Yonca Demir ve  Bulut Aslan, uzun süredir bu konu üzerinde çalışıyorlar. Vardıkları sonuç ise şöyle: Evet, kesinlikle bu mümkün. Değerlendirdikleri matematiksel formülden alınan sonuca göre, her bireye 2300 kalori, 94 gr. protein, 58 gr. yağ ve 371 gr. karbonhidratlık bitkisel bir liste verilecek şekilde tüm Türkiye nüfusunu organik tarım ürünleriyle beslemek mümkün olmakta. Formülde, Türkiye’deki ekilebilir alanların sadece yarısını kullanmak yeterli olmuş, meralar ise hayvansal üretim için hesaplanmış. Tespitleri ise şöyle: “İnsan beslenmesinde hayvansal ürünler ile birlikte kişi başı 2300 kalorilik bir mönü aşırı besleyici, aslında daha düşük kalorili bir mönü de yeterli olacaktır, bu durumda daha fazla artan alana sebeb olacak, bunların bir kısmı Hayvansal yemlik üretimine ayrılacak bir kısmı ise  ihracata yönelik üretim yapılacak.
Araştırmalarında, toplam 108 farklı ürüne eşdeğerde bakliyat, sebze, tahıl, meyve, yeşillik ve zeytin olmak üzere altı ürün hesaplanmış. Bölgesel nüfus, ekilebilir alan ve bitkisel üretim istatistikleri kullanılarak verim bilgisine elde edilmiş. Formülün sonuçları, hangi bölgede hangi üründen ne kadar ekilmesi gerektiğini, kendine yetmeyen bir bölge mevcut ise, diğer üretim fazlası olan bölgelerden ne kadar ürün sevk edileceği de belirtiliyor. Türkiye’nin tamamen organik tarıma geçmesi durumunda ihracata ayrılmış olan 12,7 milyon hektar alandan da birim fiyatı çok daha yüksek organik gıda üretilebilecek. Sonuç da tamamen organik tarım yapan bir Türkiye, hem vatandaşını daha sağlıklı bir şekilde besleyebilecek hem de daha değerli ihraç ürünleri üretecek.
Bu araştırmada kültürel ortamda yetiştirilebilen birçok mantar çok önemli yer tutmaktadır. Zira mantarları organik Üretmek çok daha kolay ve zahmetsiz olmaktadır. Sadece gıda olarak tüketimine endekslenmeden ilaç, gıda takviyesi olarak da bir çok mantar kullanılmaktadır. Bu durum her ne kadar ülkemizde pek kabul görmesede diğer birçok ülkede kullanılmaya başlandı. Istiridye mantarı kültürel ortamda yetiştirme şartları bilinen ender lezzetli mantarlardan bir tanesidir. Bu mantar türü günümüzde birçok üretici tarafından yetiştirilmeye başlanmış olmakla birlikte gün geçtikçe yaygınlık kazanmaktadır. 
Gelecek organik tarımsal ürünlerin Üretiminde. 

Hobby Mantar Üretim Kiti

Mantar Avcısı olmak

Turşu, güveç, ızgara ve közde olarak tüketebileceğiniz, hatta böreklerde de yer alan mantarları kendiniz yetiştirmeyi denediniz mi? Özellikle bu ayların yıldızlarından biri olan mantarı keşfe çıkıyoruz. Dağlarda ve çayırlarda, ormanlarda ve çamlık alanların dibinde yetişen, özel bir lezzete sahip Mantarların tadına düzenlediğimiz amatörler için Hobby üretim kitleri sayesinde, doğayla baş başa ve yepyeni keşiflerin keyfiyle toplayarak yeni bir deneyim yaşayabilirsiniz.


Trüf Mantarı

Yer mantarları yani Trüf; toplanması ve tüketimi çok eski tarihlere dayanan funguslardır. M.Ö. 1600'lere ait yazılı kaynaklar, bunları mantar olarak değil, fakat topraktan gelen bilinmeyen uzuvlar olarak tarif etmektedir. Theophrastus (M. Ö. 372 - 287) yer mantarını, sonbahar yağmurlarında oluşan köksüz bitkiler olarak tanımlamıştır. Bunun yanında bazı araştırıcılar yer mantarını, granüler yapılardan oluşan bir bitki olduğunu ileri sürerek, uzun yıllar bu fikri savunmuşlardır. 

Genel değerlendirmelere göre, alışılmışın dışında kendine özgü bir organizmaya sahip olan ve fakir çevre şartlarından izole edilebilen yer mantarlarının yapısı ekolojik çalışmalara göre değerlendirildiğinde, en önemli rolün iklim şartları olduğu belirlenmiştir. Ancak, bu konuda halâ bir çok hususun açıklığa kavuşturulamamış olması dikkati çekmektedir. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Teşkilatı (F.A.O) ile Orman Genel Müdürlüğü liderliğinde yürütülen çalışmalara göre, 
Isparta Karaman ve Konya'da Terfezia boudieri, 
Bilecik ve Seben / Bolu da Tuber nitidum, 
Mudurnu / Bolu ve Antalya'da Tuber aestivum, 
Çameli / Denizli'de Tuber borchii'nin varlığı tespit edilmiştir. Bu sebeple, üreticilere yönelik Trüf yetiştiriciliği için gerekli genel bilgileri sizlere veriyorum. 

Sınıflandırması
Yer mantarları, askomisetik mantarlardır yani sporları, askus içerisinde bulunmaktadır. Tuberaceae familyasına dahil olup Tuber cinsini oluşturmaktadırlar. 


Araştırıcılara göre, Mikoriza'nın morfoloji ve ornamentasyonu kadar
Muhtelif yer mantarı türlerine uygun ekolojik şartların da gözönüne alınması gerekli görülmektedir. Trüf cinsine dahil 30 türden fazla "hypogeous" mantar mevcutmuş, çoğunluğu birbirlerine yakın
bir alan içinde bulunmaktadırlar. Burada daha ziyade Tuber melanosporum olarak adlandırılan siyah peridium'lu ve birbirine yaklaşmayan damarlı gleba'ya sahip yer mantarları üzerinde daha fazla duracağım. 

İtalya'da çeşitli ekolojik şartlar altında hasat edilen ve henüz kültüre alınamamış sporlu, düz ve beyaz bir yer mantarı olan Tuber magnatum yaygın olmamakla birlikte ondan daha büyük öneme sahiptir. 

Avrupa Pazarının Aranan Mantar Türü İçin Türkiye’de Trüf Ormanları Kurulabilir

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, dünya gıda ve kozmetik pazarlarında 2 bin avroya kadar alıcı bulan trüf mantarının ülke ekonomisine kazandırılması için Trüf Ormanı Eylem Planı bile hazırladı.

Toprak altında yetiştiği için ülkemizde pek fazla tanınmayan trüf mantarını ülke ekonomisine kazandırmak için Orman Genel Müdürlüğü’nün Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ile beraber yürüttüğü çalışmalar sonucunda, 2014 ile 2018 yılları arasında uygulanacak Trüf Ormanı Eylem Planı hazırlandı.


Gen Maksatlı Bahçelerden Tohum Elde Edilecek

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, tabii trüf mantarı alanlarının tespit edilerek “Doğal Trüf mantar Ormanı”na dönüştürüleceğini, uygun  olan orman içi alanlarda da “Suni Trüf mantarı Ormanları” tesis etme çalışmalarına başlandı.

Bu konuda 16 ilde uygulanacak eylem planı doğrultusunda 238 hektar alanda yapay trüf mantarı ormanı oluşturulmaya çalışılacağını açıklayacan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Trüf mantarı Eylem planı çerçevesinde  ülkemizde 17 gen maksatlı Trüf yetiştirme bahçesi oluşturulacak. Bu gen maksatlı oluşturulacak bahçelerden elde edilen Trüf mantarı tohumları ile bu mantar çeşidinin daha yaygın hale getirilmesi sağlanacak. Ayrıca 2 milyon 416 bin lira yatırım sermayesine sahip eylem planı çerçevesinde, 3 bin 480 kişiye trüf mantarı yetiştiriciliği konusunda eğitimler verileceğinin müjdesini de verdi. 

Eylem planının hayata geçirilmesi ile birlikte Ülkemizde tabii olarak yetişen trüf türlerinin tespit edilerek coğrafik dağılımı ve haritalamasının yapılacağını da belirten  Prof. Dr. Eroğlu,  “Halkımıza Trüf mantarı toplayıcılığı kursu verilerek trüf mantarlarının rastgele toplanmasının önüne geçilerek bu biyolojik zenginliği korumaya çalışacağız” dedi.

Kırsal Kesimlere İstihdam İmkanı

Trüf mantarı eylem Planı’nın hayata geçirilmesi ile Odun Dışı Orman Ürünü olarak tabii trüf türlerinin toplanmasıyla beraber trüf pazarının oluşması, teşviki ve özel ağaçlandırmanın arttırılması ile kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımıza yeni istihdam sağlanabilecek ve yeni gelir kapıları oluşturulabilecek. 

Ülkemizin önemli biyolojik zenginliğinden biri olan trüf mantarı türlerinin toplanması sırasında yapılacak hatalar azaltılarak tabiatın dengesinin ve biyolojik çeşitliliğin korunması sağlanacak.

Trüf İhtiyacı İç Kaynaklardan Sağlanacak

Trüf Mantarcı eylem planıyla Türkiye’de doğal olarak yetişen trüf mantarlarının tanıtılarak, ülkemiz mutfak kültürüne girmesi sağlanacak. Yurt dışından ithal edilen bu mantar çeşidinin Türkiye'den temin edilmesi ile ülke ekonomisine fayda sağlanacak. Ayrıca bu eylem planıyla ekoturizme de katkı sağlana bilir. 

Bazı Türleri 2 Bin Avroya Alıcı Buluyor

Ülkemizin doğal yer altı hazinelerinden olan trüf mantarı,  kokusu ve benzersiz aromasından dolayı çok eski zamanlardan beri mutfak kültürlerinde ayrıcalıklı bir yere sahip ve önemli bir yer tutuyor.  Parfümeri sanayinde çok büyük bir öneme sahiptir. Dünyada tabii orman alanlarından toplanan trüf mantar miktarı her geçen gün azalmasına rağmen taleb her geçen gün artmasından dolayı trüf mantar fiyatları da oldukça yüksek. 


Toprak altında yetişen ve ülkemizde neredeyse hiç tanınmayan, Avrupa ve Amerika gibi zengin ülkelerde ve bütün dünyada gıdadan kozmetiğe kadar geniş bir ürün yelpazesinde kullanılan trüf mantarının kilogramı, Avrupa’da 2 bin Avroya kadar alıcı buluyor.

10 Mayıs 2014 Cumartesi

Fikir

Şu internetin her yerinde Facebook'ta ve bilimum her yerde mantar hariç herşey konuşulur olmuş, farkında mısınız? Artık konuları belirleyelim ve insanlar mantar yetiştiriciliği hakkında bilgi paylaşımınıda bulunsunlar diye, bu konuda çalışmaya başladık. Nacizhane fikrim böyle. Inşallah arkadaşlardan kabul görür.